Midden december verstuurde OverHal een brief naar de gemeente. We stelden de vraag om specifieke stukken uit het gunningstraject van PPS Halle te kunnen inkijken en baseerden ons hiervoor op de wetgeving ‘openbaarheid van bestuur’.

Anderhalve maand later, op 7 februari, werden Marc en Tom van OverHal zeer gastvrij ontvangen door de medewerkers van de gemeentelijke administratie.

Foto 7-02-18 15 24 52.jpg

Met als doel om het traject van het gunningstraject te reconstrueren, zagen we echter al snel dat enkele cruciale stukken ontbraken. Zo was het finale ontwerp van Van Roey, de inschrijver die de opdracht heeft gewonnen, nergens te vinden, terwijl deze van de andere inschrijvers wel ingekeken konden worden. Toeval?

Meer dan een maand later, op 14 maart, hebben we ook de ontbrekende stukken kunnen inkijken. Deze gaven ons een goed beeld van hoe de gemeente met het dossier PPS Halle is omgegaan en keuzes heeft gemaakt voor de verschillende sites. Er was telkens één constante: geld.

Zo komt er op en achter de site Van Aerde een gigantisch woonproject met woonblokken tot 4 (!) bouwlagen om de kosten van de gemeenschapsinfrastructuur te kunnen betalen.

De gemeente heeft op het winnende voorstel van Van Roey ook heel wat aanpassingen doorgevoerd om de kosten te drukken, ten koste van de school, de verenigingen en de buurt.

Lees er meer over op onze website.